Prościutki i bardzo oryginalny przepis na sylwestrową przekąskę. Oto panierowana i smażona mozzarella. Niebo w gębie!
składniki:
24 kawałki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g grysiku kukurydzianego
- 2 jajka
- 300 ml wody
- 70 g bułki tartej
- 500 g mozzarelli (4 kulki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 80 g suszonych pomidorów
- listki pietruszki do dekoracji
przyrządzanie:
Mieszamy 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej.
Do pojemnika miksera wbijamy 2 jaja, dodajemy pieprz i sól. Chwilkę miksujemy.
W mące robimy dołek, dodajemy jajko i wodę. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.
Do pojemnika miksera wrzucamy 80 g suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na jednolitą masę.
Mozzarellę kroimy w plastry, następnie każdy plaster kroimy na pół. Wszystkie kawałki mozzarelli obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej za pomocą widelca.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, listki pietruszki chwilę frytujemy pod przykryciem, wyjmujemy na papierowy ręcznik, delikatnie solimy. Na patelni chwilę smażymy kawałki mozzarelli, wyjmujemy z patelni.