Jesienią w kuchni króluje dynia Hokkaido. Ma bardzo intensywny pomarańczowy kolor, w związku z tym ma więcej witamin niż jej jaśniejsze koleżanki. Modelka Kamila Szczawińska zdradziła kilka sposobów na to jak możemy dynię wykorzystać na naszych stołach.
Dynia zawiera witaminy: A-zapobiega krzywicy u dzieci i wzmacnia wzrok, E- wspaniale wpływa na cerę, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez i beta karoten.
W miąższu dyni znajdują się pestki, które możemy upiec w piekarniku.
Pieczemy lekko skropione oliwą, przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Pieczona dynia, to idealna przekąska i dodatek do sałatek.
Pokrojoną i obraną dynię rozkładamy na papier do pieczenia. Solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 50 minut, w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!
Przepisy Kamili Szczawińskiej znajdziecie także na blogu:

![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)

















