Gazpacho najlepiej smakuje późnym latem, kiedy dostępne są dojrzałe w słońcu pomidory. Danie prosto z Andaluzji, które pomaga walczyć z upałami.
[caption id="attachment_209543" align="aligncenter" width="667"]
closeup of a ceramic bowl with homemade spanish gazpacho on a rustic wooden table[/caption]składniki:
- 3/4 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- mały ogórek
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- łyżka listków bazylii
- 300 ml bulionu drobiowego
- łyżka oliwy
- 4 łyżki octu winnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














