Gazpacho najlepiej smakuje późnym latem, kiedy dostępne są dojrzałe w słońcu pomidory. Danie prosto z Andaluzji, które pomaga walczyć z upałami.
[caption id="attachment_209543" align="aligncenter" width="667"] closeup of a ceramic bowl with homemade spanish gazpacho on a rustic wooden table[/caption]składniki:
- 3/4 kg pomidorów
- 2 czerwone papryki
- mały ogórek
- czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- łyżka listków bazylii
- 300 ml bulionu drobiowego
- łyżka oliwy
- 4 łyżki octu winnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
przyrządzanie:
-
- Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.
- Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią. Można posypać grzankami.