Lubicie śniadania na słodko? A co powiecie na miękkie, a jednocześnie chrupiące gofry? Z cukrem pudrem, owocami lub syropem klonowym? Znamy przepis idealny!
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek
przyrządzanie:
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe