Greckie souvlaki to nic innego, jak szaszłyki z karkówki. Są pyszne, aromatyczne i z pewnością Wam zasmakują!
składniki:
- 1/2 kg karkówki w plastrach
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 100 ml czerwonego wina
- 300 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- świeży tymianek, umyty, posiekany
- świeża mięta, umyta, posiekana
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
przyrządzanie:
Do naczynia żaroodpornego lub na blachę wrzucamy posiekane ząbki czosnku, czerwone wino oraz oliwę z oliwek. Następnie dodajemy ostrą paprykę w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty. Marynatę doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
Umyte i osuszone plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy minimum 30 minut w wodzie). Souvlaki wkładamy do marynaty, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem