To danie to coś pomiędzy makaronem z warzywami, a zupą. Jeżeli uwielbiacie japońskie smaki, koniecznie powinniście przetestować to danie.
składniki:
- 2 większe pory - tylko białe części
- 30 dag piersi z kurczka
- 15 dag suchego makaronu udon
- 4 szklanki bulionu mięsnego (doprawdy nie może być z kostki)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- cytryna
- garść kiełków (najlepiej słonecznika)
przyrządzanie:
- Cytrynę dokładnie wyszoruj, zetnij ostrym nożem cienki skórkę i pokrój na cieniutkie paseczki. Z owocu wyciśnij sok. Pory dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój na cienkie, ukośne plasterki.
- Mięso kurczaka pokrój na cienkie paski.
- Zagotuj 2 litry osolonej wody. Włóż do niej makaron, zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą, następnie przetrzyj dłonią.
- W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pory i smaż cały czas mieszając przez 3-4 minuty, aż się lekko zeszklą. Dodaj sos sojowy, cukier i sok z cytryny. Wlej wrzący bulion, wrzuć mięso, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu 10-15 minut, aż mięso i pory będą miękkie.
- Do ugotowanej zupy dodaj makaron i kiełki. Podawaj udekorowaną skórką cytrynową.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem