Klasyczne leczo jest sycące, wyraziste, ostre i zaskakuje swoim smakiem. Znamy najlepszy przepis na tę zupę.
składniki:
- po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- ok. 7 pomidorów
- 2 cebule (lub 3 mniejsze, mogą być dymki)
- 100 g boczku wędzonego
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 500 g kiełbasy suchej
- sól i pieprz
przyrządzanie:
-
Paprykę kroję w drobną kostkę.
- Pomidory parzę, obieram i kroję na mniejsze części. Cebulkę kroję drobno.
- Boczek kroję w wąskie paseczki, a kiełbasę obieram ze skórki i kroję na małe kawałki.
- Smalec rozpuszczam w garnku o grubszym dnie.
- Dodaję boczek, a następnie cebulkę. Podsmażam.
- Dodaję pozostałe warzywa, chwilę trzymam na większym ogniu, a następnie dodaję bulion. I duszę 30 minut.
- Po tym czasie dodaję kiełbasę i duszę jeszcze około 5 minut. Podaję z kromką chleba. Smacznego.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem