Smakują wszystkim! Idealnie sprawdzą się zarówno na przekąskę na imprezie dla dzieci jak i na danie główne. Sprawdźcie nasz super przepis na mini pizzerinki. Zobacz też: Pizza z grillowanymi warzywami
składniki:
ciasto:
- 4,5 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki wody letniej wody
- pół kostki drożdży drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
wierzch:
- oregano
- majeranek
- sól i pieprz
- koncentrat pomidorowy
- mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- listki bazylii
przyrządzanie:
- Do miski wsyp mąkę, zrób w niej dołek i wsyp do niego pokruszone drożdże. Posyp je cukrem i polej dwiema łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
- Następnie dodaj sól, wodę, oliwę i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne.
- Oprósz blat mąką, rozwałkuj cienkie ciasto. Za pomocą foremek (np. w kształcie serduszka) wycinaj rozmaite kształty, resztki ciasta zagnieć w kulę i powtarzaj od nowa, aż skończy się ciasto.
- Posmaruj pizzerinki koncentratem pomidorowym, posyp przyprawami, na każdym ułóż kawałek mozzarelli i połówki pomidorka (możesz użyć dowolnych dodatków)
- Pizzerinki wstaw na ok. 15 min do nagrzanego na 200 C piekarnika.