Czasami mamy wielką ochotę na danie rybne. Wypróbuj przepis kulinarny na rybę faszerowaną w dzwonkach. Życzymy smacznego.
Składniki przepisu kulinarnego:
- 1 cała ryba (1,5 kg szczupaka
- lina, sandacza)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 cebule
- 60 g tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka utartego chrzanu
- liść laurowy
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- ziele angielskie
Sposób wykonania:
- Rybę oskrobać z łuski, odciąć głowę, wypatroszyć rybę przez otwór powstały po odcięciu głowy i dokładnie wypłukać. Wykroić z ryby 6 plastrów grubości 3 cm. Ostrożnie wyciąć z nich kręgosłup i ości. Z pozostałych kawałków ryby odciąć mięso i zmielić.
- Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę, seler i 1 cebulę pokroić, zalać 1 l wody, dodać głowę i kawałki kręgosłupa z ośćmi z ryby, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować 30 minut i przecedzić wywar.
- Pozostałą cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Zmielone mięso ryby wymieszać z tartą bułką, śmietaną cebulą, utartym chrzanem, żółtkiem i białkiem ubitym na sztywną pianę. Farsz doprawić solą i pieprzem i napełnić nim dzwonka ryby.
- Wyrównać powierzchnię farszu nożem i ułożyć w garnku. Zalać rybę wywarem i gotować 30 minut na małym ogniu.
- Przed podaniem ryby wywar można zaciągnąć 100 ml śmietany, 1 łyżką mąki, zagotować i przetrzeć.
- Rybę można podawać też na zimno. Po ostudzeniu ugotowanej ryby w wywarze należy ją wyjąć, a wywar zagotować z 2 białkami, przecedzić przez sito wyłożone gazą. Do wywaru wlać 15 g żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach zimnej wody, zagotować ostudzić. Stygnącą galaretkę zalać ułożone na półmisku dzwonka ryby. Rybę można przed zalaniem galaretkę przybrać jajkami ugotowanymi na twardo, natkę pietruszki i plastrami ugotowanych jarzyn.