Ten wspaniały smak ryby może pochodzić tylko z rodowitej kuchni. Sprawdź przepis na rybę gotowaną po Polsku.
Składniki przepisu kulinarnego:
- 1,5 kg ryby (sandacz,szczupak, lin)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 jajka na twardo
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- sól
- 50 g masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania dania:
Rybę sprawić, opłukać, głowę, ogon, płetwy odciąć, zdjąć skórę, usunąć ości. Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać głowę ogon, płetwy, skórę, ości z ryby i przyprawy. Osolić, gotować 20 minut i wywar przecedzić.
Wyfiletowaną rybę włożyć do wywaru. Gotować 20 minut. Jajka posiekać, podgrzać z masłem. Rybę wyjąć z wywaru, polać masłem z jajkami i posypać natką. Podawać z ziemniakami
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













