Ten wspaniały smak ryby może pochodzić tylko z rodowitej kuchni. Sprawdź przepis na rybę gotowaną po Polsku.
Składniki przepisu kulinarnego:
- 1,5 kg ryby (sandacz,szczupak, lin)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 jajka na twardo
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- sól
- 50 g masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania dania:
Rybę sprawić, opłukać, głowę, ogon, płetwy odciąć, zdjąć skórę, usunąć ości. Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać głowę ogon, płetwy, skórę, ości z ryby i przyprawy. Osolić, gotować 20 minut i wywar przecedzić.
Wyfiletowaną rybę włożyć do wywaru. Gotować 20 minut. Jajka posiekać, podgrzać z masłem. Rybę wyjąć z wywaru, polać masłem z jajkami i posypać natką. Podawać z ziemniakami