Idealna na obiad! Połączenie makaronu, kurczaka i pesto tworzy wyśmienitą kombinację.
składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 g piersi z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka masła
- 70 g słodkiej śmietanki 30%
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek bazylii
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 50 g tartego parmezanu
przyrządzanie:
Makaron ugotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na kilka minut kurczaka. Możesz go wcześniej posolić. Powinien być cienko pokrojony, dzięki czemu zetnie się w 5 minut.
Do naczynia wrzuć rozdrobniony czosnek, koperek, pietruszkę oraz bazylię, sól, pieprz, ser, oliwę i pestki słonecznika (część zostaw do udekorowania dania) i zmiksuj na gładką masę.
Na patelnię z kurczakiem włóż ugotowany makaron, dolej 2 łyżki wody i 3 łyżki pesto. Wymieszaj i podsmaż. Dodaj słodką śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Na koniec przełóż na talerze.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem