Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Przydatne wskazówki, jak przechowywać jedzenie, by się nie zmarnowało!

Niespodziewani goście albo brak czasu na zakupy? To te momenty, gdy doceniamy zrobione wcześniej zapasy. Warto jednak wiedzieć, jak robić je z głową, aby zawsze mieć w domu to, co niezbędne, a jednocześnie nie zmarnować jedzenia.

Zawsze dobrze mieć w domu więcej tego, czego używamy najczęściej. Pozwoli nam to na przygotowanie szybkiego posiłku wtedy, gdy nie mamy czasu wybrać się na zakupy.

Sucho i szczelnie

Trzeba jednak pamiętać, że nasze zapasy muszą być odpowiednio przechowywane. Ważne, aby produkty sypkie znajdowały się w szczelnych opakowaniach, z których nic się przypadkiem nie wysypie. Jeśli nie są to oryginalne opakowania, najlepiej przesypać je do specjalnych pojemników np. plastikowych. Koniecznie jednak musimy wiedzieć, co się w którym z nich znajduje. Dlatego jeśli nie są one wykonane z przeźroczystego tworzywa, najlepiej podpisać je markerem lub nakleić karteczki z nazwą produktu. Dobrym pomysłem może być również wykorzystanie systemów próżniowego pakowania żywności. Nie tylko przedłużają one trwałość produktów, ale również skutecznie zabezpieczają je przed wilgocią i owadami. Bardzo ważną kwestią jest pilnowanie, aby nasze zapasy się nie przeterminowały. Już w sklepie trzeba wybierać egzemplarze o najdłuższym terminie przydatności – zwykle są one układane najgłębiej na półkach. Natomiast w domu na bieżąco trzeba pilnować dat przydatności do spożycia.

 

W spiżarce przydadzą się:

  • Cargo niskie Häfele – pozwoli wykorzystać całą przestrzeń dolnych szafek, dzięki niemu można zagospodarować nawet najwęższe miejsca w kuchni – dostępne w wersji 15, 20, 30 i 45 cm szerokości
  • Półka narożna Nuvola – 100% dostępności przestrzeni, dzięki dwóm niezależnie wysuwanym półkom, doskonały pomysł na wykorzystanie pozornie niedostępnego miejsca
  • Szafka narożna Mondo – 360st. Obrotu, specjalna budowa pozwala na pełen obrót całej półki, dając całkowity dostęp do przestrzeni narożnikowej
  • Szuflada Moovit Mx – dzięki synchronizacji w prowadnicach Matrix i cichemu domykowi wszystko jest pod kontrolą, nawet przy dużych obciążeniach, posiada fantastyczną pojemność i udźwig do 70 kg

 

Pamiętaj:

  • Zapasy powinny się składać z produktów, które znamy, jadamy na co dzień i najbardziej lubimy
  • Dłużej możemy przechowywać jedynie produkty trwałe
  • Kupujemy tyle opakowań, ile zdążymy wykorzystać przed upływem terminu przydatności do spożycia
  • W domu na bieżąco sprawdzamy daty przydatności przechowywanych produktów
  • Warto kupić więcej artykułów, które akurat są w promocji po to, aby za kilka dni nie zapłacić za nie dużo więcej

 

Nie kupujemy na zapas:

  • wędlin
  • mięsa
  • nabiału
  • pieczywa
  • świeżo wyciskanych soków
  • owoców i warzyw