Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Przygotowania do Świąt czas zacząć!

Czym zalać mak do świątecznej kutii? Jak uniknąć uciążliwego mielenia twarogu na sernik? Co zaproponować gościom na bożonarodzeniowy obiad i jaką postną potrawę podać przed wigilią? Przygotowanie Świąt jest nie lada wyzwaniem, zwłaszcza, jeśli nie mamy na nie dużo czasu. Warto skorzystać z kilku rad i wskazówek przetestowanych przez OSM Piątnica. Tradycyjna Wigilia Na wigilijnym stole nie może zabraknąć rozgrzewającej, aromatycznej zupy – wytrawnego czerwonego barszczu z uszkami lub tradycyjnej zupy z borowików i podgrzybków z łazankami, podawanej jako pierwsze danie. O jej smaku, oprócz grzybów i użytych przypraw, zadecyduje wysokiej jakości śmietana, najlepiej kremówka (np. 30% Piątnicy), którą zabielimy zupę. Śmietany użyjemy również do przygotowania wigilijnych śledzi w wersji słodko-słonej z jabłkiem i szalotką lub w bardziej wytrawnej – wzbogaconych ogórkiem konserwowym i udekorowanych pietruszką. Śledzie w śmietanie często podawane są w wigilijny poranek, kiedy nie można jeszcze podjadać przygotowywanych na wieczór smakowitości. Przygotowanie obowiązkowych 12 potraw to trudne zadanie, dlatego, aby tradycji stało się zadość, niejednokrotnie wliczamy do nich także kompot z suszu i słodkości. Obok piernika i makowca, wśród ciast na wigilijnym stole króluje tradycyjny domowy sernik. W przedświątecznym pośpiechu często brakuje czasu, żeby wielokrotnie mielić twaróg. Ułatwieniem będzie sięgnięcie po wysokiej jakości, zmielony już twaróg sernikowy od sprawdzonego producenta (np. OSM Piątnica). Ciekawym pomysłem jest także połączenie sernika z makiem – na spodzie schłodzonego w lodówce ciasta należy ułożyć warstwę masy serowej, na niej warstwę masy makowej, a całość przykryć kruszonką z ciasta i upiec. Jeżeli chcemy wcześniej samodzielnie przygotować mak do ciasta czy kutii, najlepiej zalać go gorącym mlekiem (np. świeżym Mlekiem Wiejskim Piątnicy) w proporcji dwie szklanki mleka na szklankę maku. Boże Narodzenie Planując obiad, jaki zaserwujemy w pierwszy dzień Świąt, możemy trochę odejść od tradycji i poczęstować najbliższych daniami inspirowanymi kuchnią śródziemnomorską. Na drugie danie możemy, na przykład, podać grillowanego łososia z sosem tzatziki na bazie gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego (np. Milandia) lub pieczonego kurczaka z sosem z kremowego sera mascarpone. Jeśli mięso kurczaka zamarynujemy wcześniej w śmietanie, będzie bardziej kruche. Na orzeźwiający deser doskonale sprawdzi się tiramisu przygotowane z serka mascarpone z ciastem nasączonym likierem amaretto i kawą, posypane kakao. Piątnica – pierwszy w Polsce producent mascarpone – poleca przepis, który można znaleźć na stronie http://piatnica.com.pl/p/porady-kulinarne/120.html, jak również na opakowaniu serka. Inną ciekawą propozycją jest klasyczna waniliowa włoska panna cotta. Do jej przygotowania potrzebna jest dobrej jakości śmietana 30% lub 36% i pełnotłuste mleko (np. Wiejskie 3,2% Piątnicy). Deser panna cotta można podać z czekoladowymi wiórkami i listkiem mięty, sosem lub musem owocowym.