Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Przystawki po turecku

Meze to potrawa lub zestaw dań podawanych jako przystawka. Tureckie meze słyną z pożywności i różnorodności składników. Faszerowane liście winogron, smażona cukinia w sosie jogurtowo-czosnkowym, czy wątróbki cielęce z cebulą i zieloną pietruszką to tylko niektóre z propozycji warszawskiej restauracji Maho.

Posiłek w restauracji zwykle zaczynamy od przystawki, traktując ją jedynie jako preludium do dalszej uczty. Warto wiedzieć, że w niektórych regionach kulinarnych, przekąski są równie sycące niczym dania główne. Popularne w kuchni tureckiej meze słyną z pożywności i różnorodności składników.

Tradycyjnego tureckiego posiłku nie można sobie wyobrazić bez przystawek. W Turcji istnieją nawet restauracje zwane meyhane, które specjalizują się wyłącznie w takich daniach. Meze to potrawy zarówno na zimno, jak i na ciepło, a ich skład zależy od wyobraźni przyrządzającego, dlatego nie ma tu ograniczeń i wykorzystuje się wszelkie dostępne składniki. Tureccy kucharze potrafią nawet z kilku prostych produktów skomponować nie lada przysmak.

Z założenia przystawki są to mniejsze dania, które mają tylko rozbudzić nasz apetyt i zachęcić do zamówienia większego posiłku. Jednak te tureckie są wyjątkowo treściwe, często wystarczają za cały obiad. W restauracji Maho możemy wybierać wśród kilkunastu rodzajów mniej lub bardziej złożonych meze. Wymienić tu można na przykład: dolma – faszerowane liście winogron, kozde patlican – smażoną cukinię w sosie jogurtowo-czosnkowym, arnavut cieri – wątróbki cielęce z cebulą i zieloną pietruszką, bądź bardziej wyrafinowane jak tereyada karides – czyli krewetki smażone na maśle z dodatkiem grzybów, pieprzu, chilli i czosnku. Oprócz smakowitych składników, posiłki te zachęcają również swoją ceną, jest to koszt od 10 do 35 zł.