
Pstrąg w sosie z natki pietruszki, oliwy i migdałów nie tylko efektowanie wygląda, ale także świetnie smakuje
czas: 40 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 duży pstrąg
pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
garść miagdałów
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku|
sól, pieprz
przyrządzanie:
Pstrąga obrać, oczyścić (pozostawiając głowę), dokładnie umyć i osuszyć, lekko posolić.
Migdały przelać wrzątkiem i obrać ze skórek. Umytą i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, czosnek, migdały oradużą szczyptę soli i nieco mniejszą pieprzu zmiksować na gładki sos. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Sosem nasmarować wnętrze pstrąga oraz jedną stronę. Piec w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut. Gdy jedna strona jest zrumieniona, delikatnie przełożyć rybę na drugą, a wierzchnią posmarować resztą sosu.
uwagi:
Podawać na półmisku obkładając plasterkami podduszonej lekko na oliwie cukinii
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













