- 1 pstrąg
- 1/2 cytryny
- olej słonecznikowy
- 4 ząbki czosnku
- śmietana 18 %
Pstrąga pozbawić wnętrzności, pamiętając również o usunięciu czarnej żyły biegnącej wzdłuż kręgosłupa. Następnie wyjąć pstrągowi oczy. Płetwy zostawić. Sprawioną rybę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć ją krótko z obu stron. Rybę zdjąć z patelni. Czosnek posiekać. W tym przypadku absolutnie nie używać praski do czosnku. Wrzucić go na rozgrzany tłuszcz, na którym smażyła się ryba i intensywnie mieszając smażyć go przez około minutę na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie wlać śmietanę i przez następną minutę mieszać. Tak przygotowanym sosem polać rybę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













