Tak przygotowane pstrągi gościły często na szlacheckich staropolskich stołach
czas: 50 minut + 1 godzina chłodzenia
liczba porcji: 6
składniki:
3 średniej wielkości pstrągi
sok z połówki cytryny
butelka białego ywtrawnego wina
3 małe cebulki
kilka gałązek suszonego tymianku
po garści świeżych liści bazylii i mięty
5 -6 goździków
2 ząbki czosnku
liść laurowy
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
Pstrągi sprawić, dokładnie oczyścić i wymyć. Nasolić i skropić obficie sokiem z cytryny. Wstawić na min. godzinę do lodówki. Następnie włożyć do naczynia do zapiekania (ale takiego, które również można umieścić na palniku), wlać butelkę wina, a także dodać przekrojone na pół cebulki, suszone zioła, tj. liść laurowy i tymianek, pół łyżeczki soli i nieco pieprzu oraz czosnek i goździki. Masło wymieszać z mąką i również wrzucić do formy. Dusić po przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolać bulion oraz świeże zioła i na 15 minut wstawić do piekarnika nagarznego do ok. 180 stopni. Piec ok. 15 minut. Przed podaniem pstrągi odsączyć, na półmisku polać nieco sosem z naczynia, w którym się zapiekały, posypać natką pietruszki.