Pyszny deserek, każdemu posmakuje.
składniki:
- 1,25 szkl. maki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
- szkl. wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 dag śmietany 30%
- 0,5 szkl. cukru pudru
przyrządzanie:
- Zagotuj osoloną wodę i dodaj masło. Wsyp na wrzątek przesianą mąkę i ucieraj, do momentu, aż ciasto będzie się gładkie.
- Przestudź. Ucieraj dalej, dodawaj po jajku. Wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Masę wyciskaj np. z woreczka na blachę. Blacha powinna być posmarowana tłuszczem i poprószona mąką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C. Gdy złapią kolor obniż temperaturę i dosusz ptysie.
- Ptysie przestudź, przekrój i napełnij kremem. Posyp cukrem pudrem.