Pyszny deserek, każdemu posmakuje.

składniki: 
- 1,25 szkl. maki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
- szkl. wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 dag śmietany 30%
- 0,5 szkl. cukru pudru
przyrządzanie:
- Zagotuj osoloną wodę i dodaj masło. Wsyp na wrzątek przesianą mąkę i ucieraj, do momentu, aż ciasto będzie się gładkie.
- Przestudź. Ucieraj dalej, dodawaj po jajku. Wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Masę wyciskaj np. z woreczka na blachę. Blacha powinna być posmarowana tłuszczem i poprószona mąką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni C. Gdy złapią kolor obniż temperaturę i dosusz ptysie.
- Ptysie przestudź, przekrój i napełnij kremem. Posyp cukrem pudrem.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














