Niesamowity deser. Słodki, ale nie tuczący. Idealny dla fanów zdrowego odżywiania. I dla uzależnionych od czekolady...
składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
• 3 szklanki wody
• 2 szklanki mleka
• 3 tabliczki czekolady gorzkiej
• 1/3 lub ½ szklanki cukru
• 60 ml wody, mleka lub śmietany
przyrządzanie:
1. Kaszę wsypujemy na sito. Płuczemy. Zagotowujemy wodę, przelewam nią kaszę lub wsypuję kaszę na kilka chwil do wrzątku. Odcedzamy ponownie na sicie, przelewamy wodą i wsypujemy kaszę na gotujące się 4 szklanki wody. Mieszamy, zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około 25 minut.
2. Do blendera wkładamy kaszę i dwie szklanki zimnego mleka. Miksujemy kilka minut, aż masa zostanie rozdrobniona i stanie się w miarę gładka. Dodajemy pokruszone 2 tabliczki czekolady oraz cukier. Miksujemy kilka chwil aż masa będzie kremowa i delikatna.
3. Masę przekładam do szklanek.
4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady z 60 ml mleka. Nakładamy na mus czekoladowy i studzimy. Podajemy z ulubionymi owocami.