Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Pulao z pomidorami i szpinakiem

Ryż basmati, szpinak, pomidory i orzechy nerkowca z dodatkiem typowych dla Indii przypraw - połączenie tych składników smakuje świetnie

przepis z kuchni: indyjskiej

czas: 25 minut + 20 minut moczenia ryżu

liczba porcji: 4

składniki:
200 g brązowego ryżu basmati
3 pomidory
250 g świeżego szpinaku
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 g niesolonych orzechów nerkowca
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz


przyrządzanie:

Ryż dokładnie umyć, wrzucić do miski i zalać zimną wodą. Odstawić na 20 minut. Następnie odsączyć, wrzucić do dużego rondla i zalać wodą, lekko osolić. Zagotować i dalej gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. 
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i masło, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i smażyć przez 4 minuty. Wrzucić obrane ze skórek i pozbawione gniazd nasiennych, a następnie posiekanych pomidorów. Dusić kolejne 5 minut. Dodać odsączony ryż, dokładnie wymieszać i razem podgrzewać przez 2 minuty. Dodać kolendrę i kminek oraz sól i pieprz, a także marchewki pokrojone w słupki wielkości zapałek. Wlac bulion. Dokładnie wymieszać. Wrzucić umyte, odsączone, pozbawione ogonków liście szpinaku i dusić aż zmiękną. Orzechy nerkowca uprażyć na patelni bez tłuszczu. Każdą porcję pulao posypać prażonymi orzechami.