Pulchne ciasto z cytrusami w tle. Przepyszne i lekko kwaskowate.
składniki:
- 200 g mąki
- pół szklanka oleju
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 20 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 20 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 2 łyżki skórki z pomarańczy
- cukier puder
przyrządzanie:
- Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania kremowej masy.
- Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę ze startej cytryny i pomarańczy (cytrusy wcześniej należy sparzyć). Miksujemy na małych obrotach.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wlewamy masę. Pieczemy 45 min w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














