Pulchne ciasto z cytrusami w tle. Przepyszne i lekko kwaskowate.
składniki:
- 200 g mąki
- pół szklanka oleju
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 20 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 20 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki skórki z cytryny
- 2 łyżki skórki z pomarańczy
- cukier puder
przyrządzanie:
- Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania kremowej masy.
- Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej, sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę ze startej cytryny i pomarańczy (cytrusy wcześniej należy sparzyć). Miksujemy na małych obrotach.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wlewamy masę. Pieczemy 45 min w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.