Przepis na błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu pulpety. Idealnie smakują z ziemniaczkami, albo knedliczkami.
składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki tartej bułki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
przyrządzanie:
Należy obrać cebulę, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie, aż będą zarumienione