- 600 g rybnych filetów
- 1 cebula
- 2 łyżki kaparów
- 1 jajko
- 1 białko
- czerstwa bułka
- 1/2 szklanki mleka
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Rybę opłukać, pokroić w kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kilka kaparów odłożyć, resztę posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Zemleć razem z rybą. Dodać jajko, białko, cebulę i kapary. Wyrobić na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z masy formować pulpety. Każdy obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Posypać kaparami.