Pulpeciki z indyka z sosem pomidorowo ziołowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Lubią je i mali i duzi. Danie warte przyrządzenia!
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
Pulpety:
- 500 g mięsa z indyka
- 1 rozkłócone jajko
- 1 szalotka
- 3 łyżki zmielonych otrębów
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- szczypta chili
- 600 ml przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka: bazylii i curry
- ½ łyżeczki oregano
- szczypta chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
przyrządzanie:
- Mięso mielimy w maszynce razem z posiekaną cebulą.
- Do mięsnej masy dodajemy jajko, otręby, wodę, przyprawy i wyrabiamy na gładką masę.
- Ręcznie formujemy nie za duże kuleczki (powinno być około 16 sztuk)
- Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę, czosnek siekamy i rozgniatamy.
- W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier, przyprawy i cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i przekładamy do sosu pulpeciki, gotujemy na małym gazie około 30 minut.
- Żeby zagęścić sos dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody, wlewamy pod koniec gotowania i czekamy jeszcze 2-3 minuty.
- Podajemy same, z ziemniakami lub z makaronem.