Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Pulpety z indyka w sosie pomidorowo-ziołowym

Pulpeciki z indyka z sosem pomidorowo ziołowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Lubią je i mali i duzi. Danie warte przyrządzenia!

albondigas-628290_1280

liczba porcji: 4 osoby

składniki:
Pulpety:

  • 500 g mięsa z indyka
  • 1 rozkłócone jajko
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki zmielonych otrębów
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • szczypta chili
  Sos:
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka: bazylii i curry
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody

przyrządzanie:

  • Mięso mielimy w maszynce razem z posiekaną cebulą.
  • Do mięsnej masy dodajemy jajko, otręby, wodę, przyprawy i wyrabiamy na gładką masę.
  • Ręcznie formujemy nie za duże kuleczki (powinno być około 16 sztuk)
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę, czosnek siekamy i rozgniatamy.
  • W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier, przyprawy i cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy ogień i przekładamy do sosu pulpeciki, gotujemy na małym gazie około 30 minut.
  • Żeby zagęścić sos dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody, wlewamy pod koniec gotowania i czekamy jeszcze 2-3 minuty.
  • Podajemy same, z ziemniakami lub z makaronem.

 

Zobacz też przepis na: Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem