Bardzo aromatyczne pulpety z mięsa z indyka.
składniki:
- 600 g mielonego mięsa z indyka
- jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki startego żółtego sera
- cebula
- łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 puszki pomidorów
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Do mięsa wbij jajko, dodaj mąkę , oraz ser i dokładnie wymieszaj.
- Cebulę i seler drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory, 1 szklankę wody i przyprawy. Gotuj około 10 minut.
- Uformuj z mielonego mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego i pojedynczo wkładaj do sosu.
- Duś pulpety 25 minut na wolnym ogniu. Podawaj z makaronem, ryżem lub kaszą kuskus.