Mięsne danie dla bardzo głodnych.
składniki:
- pierś z kaczki
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- sól, pieprz
- mąka
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- pietruszka
- koperek
przyrządzanie:
- Zmiel pierś z kaczki, utrzyj masło z jajkami i dodaj do mięsa.
- Wsyp bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dopraw masę solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Z mięsnej masy formuj kulki, obtocz je w mące, wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 10 minut.
- Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę oraz pietruszkę i dodaj je do gotujących się pulpetów.
- Wsyp kaszę jaglaną i gotuj jeszcze około 30 minut. Dodaj koperek.