Uwielbiamy hiszpańską kuchnię! Pełną aromatycznych potraw, świeżych ryb i owoców morza. Oto przepis na ośmiornicę podawaną z ziemniakami, czyli pulpo con patatas!
składniki:
- ośmiornica
- ziemniaki
- kilka gałązek natki
- pół cebuli
- listek laurowy
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- posiekana natka pietruszki
- oliwa
- sól morska
przyrządzanie:
- Ośmiornicę ugotować jw (z cebulą, gałązkami natki, listkiem laurowym i ziarenkami pieprzu). Wyjąć z wywaru, odstawić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie uważając, aby nie rozgotować. Odcedzić i ostawić.
Przed samym podaniem:
- Ośmiornicę pokroić na kawałki.
- Wrzucić na patelnię wraz z ziemniakami i podgrzać. Dorzucić natkę, wymieszać i nakładać na talerze.
- Polać oliwą, posypać solą morską.
- Ułożyć na talerzu ziemniaki, a na to ośmiornicę.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem