Połączenie tradycyjnych kotletów mielonych z nietypowym sosem miętowym to strzał w dziesiątke, by obiad dla całej rodziny nie był nudny. Co wy na to?
składniki:
- 2 świeże kajzerki
- 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 łyżki posiekanej natki
- łyżka musztardy
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- SOS:
- 20 listków świeżej mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 dag gęstego jogurtu (greckiego)
- sól
przyrządzanie:
- Kajzerki rozdrobnij i zmiel. Mięso połącz z bułką, posiekana natką, musztardą, jajkami. Przypraw solą i pieprzem, wyrób na jednolitą masę.
- Uformuj z niej okrągłe kotleciki, smaż na rumiano w głębokim oleju. Sos: miętę opłucz, osusz, posiekaj i razem z sokiem z cytryny dodaj do jogurtu, dokładnie wymieszaj, posól do smaku.
- Kotleciki podawaj na gorąco, z sosem jogurtowo-miętowym.