Przepis dla wszystkich smakoszy kawy! Babeczki, które kryją w sobie smakowity aromat, a do tego mogą zastąpić codzienną małą czarną. Skusicie się?
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 75 g białego cukru
- 75 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy instant
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 225 ml mleka
- 110 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190 C. Formę do muffinów wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
- W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem białym i brązowym, proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i solą.
- W osobnej misce wymieszać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Dodać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać, tylko tyle, żeby zamokły. Nie mieszać za długo! Nalać ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości.
- Piec przez 22-24 minuty, aż wykałaczka wetknięta w środek muffina wyjdzie czysta. Studzić przez 5 minut, a następnie wyjąć z foremki.