Zamiast puree z ziemniaków, spróbuj puree z kalafiora. Idealny dodatek do dania głównego, bogaty w smaku i aromacie.
składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki parmezanu, startego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki grubo posiekanej świeżej pietruszki
- szczypta pieprzu
przyrządzanie:
- Kalafiora umyj, podziel na mniejsze kawałki. Zalej wrzątkiem, dodaj sól.
- Gotuj pod przykryciem, aż do miękkości, 12-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
- Dodaj parmezan, masło, pietruszkę, pieprz i blenduj, aż do połączenia składników.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














