Puree ziemniaczane z kalafiorem to idealny dodatek do mięsa lub jajka sadzonego. Nieco podrasowana wersja klasyka, ale równie smaczna!

składniki:
- ziemniaki 6 szt
- majonez lub śmietana -3 łyżki
- masło- 2 łyżki
- gałka muszkatołowa łyżeczka
- kalafior połowa lub 1 mały
przyrządzanie:
- Obierz ziemniaki, pokrój kalafiora na mniejsze kawałki
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie
- Ugotuj kalafiora w osolonej wodzie
- Połącz oba warzywa za pomocą praski, dodaj pozostałe składniki
- Podawaj ciepłe
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














