Do przygotowania purre z suchego grochu lub fasoli potrzebujemy groch lub fasolę, masło, skwarki oraz przyprawy. Życzę smacznego!!!
Skadniki:
- 300 g suchego grochu lub fasoli
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- skwarki ze słoniny
Przygotowanie:
Groch lub fasolę opłukać, odstawić na 10 godzin, odcedzić, zalać świeżą wodą, osolić i gotować 2 godziny.
Ugotowany groch lub fasolę odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, przesmażyć na maśle, zmiksować z grochem lub fasolą i przetrzeć przez sito. Puree doprawić, okrasić skwarkami i podawać do golonki, szynki lub boczku.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













