Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe, które rozpływa się w ustach i każdemu wychodzi!
składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 80 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mlecznej ciemnej czekolady
- wiórka kokosowe do posypania
- 2 jajka
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej ciemnej
- 50 g masła
przyrządzanie:
- W garnuszku na bardzo małym ogniu roztapiam masło i czekoladę. Zdejmuję z palnika, dolewam mleka i mieszam.
- Mąkę, proszek, kakao przesiewam przez sitko do miski.
- Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie powoli łącze ze suchymi składnikami i mieszam.
- Ciasto przekładam do wyłożonej papierem tortownicy i piekę przez około 45 minut ( do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni.
- Przygotowuję polewę: masło i czekoladę roztapiam w garnuszku.
- Ostudzone ciasto polewam czekoladową polewą i posypuję wiórkami kokosowymi.
uwagi: