Maślanka sprawia, że naleśniki są wyjątkowo puszyste i delikatne. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru pudru
przyrządzanie:
- Do miski wbijamy jajka, dolewamy maślankę, mleko, olej, wodę mineralną, mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Powstałą masę odstawiamy na około 15 minut, aby mogła “popracować”.
- Po tym czasie wylewamy porcje masy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron na rumiany kolor.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














