Jeden z najprostszych przepisów na tartę jesienną. Dynia ponownie jest tutaj głównym składnikiem. Pysznie i prosto - bo tak lubimy najbardziej.
składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki zimnej wody
- sól
- 250 g sera koziego
- 150 g serka śmietankowego
- garść prażonych pestek dyni
- około 400 g dyni (obranej)
- sól
przyrządzanie:
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny.
- W tym czasie ser kozi łączymy z serkiem śmietankowym oraz prażonymi pestkami dyni.
- Dynię kroimy w kostkę.
- Wyciągamy ciasto z lodówki, rozkładamy na formie do tarty, dodajemy sery i dynię.
- Całość solimy.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.