Jeden z najprostszych przepisów na tartę jesienną. Dynia ponownie jest tutaj głównym składnikiem. Pysznie i prosto - bo tak lubimy najbardziej.

składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki zimnej wody
- sól
- 250 g sera koziego
- 150 g serka śmietankowego
- garść prażonych pestek dyni
- około 400 g dyni (obranej)
- sól
przyrządzanie:
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny.
- W tym czasie ser kozi łączymy z serkiem śmietankowym oraz prażonymi pestkami dyni.
- Dynię kroimy w kostkę.
- Wyciągamy ciasto z lodówki, rozkładamy na formie do tarty, dodajemy sery i dynię.
- Całość solimy.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














