Pyszna tarta ze szpinakiem, która doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
- 500 g świeżego szpinaku
- 150 ml śmietany
- 2 jaja
- 150 g tartego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
- Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy.
- Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
- Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku.
- Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśniętęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm.
- Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Na podpieczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą.
- Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.