Dyniowa zapiekanka z warzywnymi dodatkami i serem. Idealna propozycja na sobotni obiad dla całej rodziny!

składniki: 
- 2 duże ziemniaki
- 1 szklanka pure z dyni
- 1 mała cebulka
- 2 pomidory
- świeże zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka
- 200 g serka topionego z ziołami
- 100 ml mleka
- tarty ser gouda i mozzarella do posypania na wierzch
przyrządzanie:
- Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wyciągnąć z wody do ostudzenia.
- Dynię upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie miękka. Następnie rozdrobnić widelcem na pure.
- Mleko podgrzać, dodać serek topiony i energicznie wymieszać sos.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- W naczyniu żaroodpornym kolejno układać: pokrojone w plastry ziemniaki, pure z dyni, pomidory, sos, cebulkę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Po 10 minutach pieczenia posypać zapiekankę serami i pietruszką.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














