Słodka kruszonka i kwaskowe maliny - to przeciwieństwo smaków idealnie łączy się w jeden nieziemski deser. Domowe ciasto z malinami! Mmm. Pycha!
składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g malin
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
przyrządzanie:
1. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiewamy i mieszamy.
2. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy sól. Wbijamy jajka, a na końcu suche składniki – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto. Na ciasto nakładać umyte maliny.
4. Posypujemy wierzch kruszonką (przepis na kolejnej stronie).
5. Pieczemy przez 45 minut w temp. 175 stopni.