Co powiecie na kruchą bezę, delikatny serek mascarpone i świeże truskawki? To trio tworzy świetny deser. I wcale nie skompliowany do przygotowania.
składniki:
- 6 białek jajek
- 2,5 szklanki białego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej albo mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400g śmietanki kremówki
- 125g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2kg świeżych truskawek
przyrządzanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
2. Białka ubijamy, dodajemy cukier – powstaje piana.
3. Dodajemy skrobię i sok z cytryny i delikatnie mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy na niego bezę, formując kształt.
4. Wstawiamy do piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy przez 2 godziny.
5. Kremówkę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder, mascarpone – ubijamy do momentu uzyskania dość sztywnej piany. Wstawiamy na min. godzinę do lodówki, żeby stężała.
6. Bezę dekorujemy masą, na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki.