Sernik, który zaskakuje! Połączenie aksamitnego twarożku z kruchym spodem orzechowym to prawdziwe niebo w gębie. Koniecznie spróbujcie!
składniki:
Składniki na spód orzechowy:
- 2/3 szklanki golden syrupu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 2 jaja
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 1/3 szklanki masła, roztopionego
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
przyrządzanie:
- Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 – 8 minut.
-
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu przy dotyku patyczkiem. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe