Odświeżamy dziesięcioletnie przepisy z naszego portalu i przywracamy do życia stare przepisy na sprawdzone dania. Oto tatar ze śledzia.
składniki:
- 5 ziemniaków
- 10 filetów śledziowych
- rzodkiewka - pęczek
- szczypiorek - pęczek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki masła
- koperek - pół pęczka
- sól
- biały pieprz
przyrządzanie:
- Ziemniaki ugotować
- Śledzie opłukać i pokroić w drobną kostkę.
- Rzodkiewki i zioła posiekać.
- Wszystko wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Przykryć, wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ziemniaki odcedzić, na krótko zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Zrumienić z obydwu stron na maśle.
- Tatar śledziowy wyjąć z lodówki, wymieszać i nałożyć na plastrach ziemniaków. Ozdobić gałązkami koperku.