Przepis z wieloletnią tradycją, sprawdzona receptura na pyzy! Lubicie?
składniki:
- 250 ml mleka
- 4 dag drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka surowego masła
- 600 g mąki pszennej
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Przygotuj rozczyn: Do miski włóż pokruszone drożdże i zalej ciepłym mlekiem, dodaj 3 łyżki mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Następnie wbij dwa jajka, sól, 1 łyżkę masła oraz przesianą mąkę.
- Wyrabiaj ciasto do czasu, aż będzie odchodziło od ręki.
- Przełóż ciasto na stolnice i rozwałkuj na grubość 3 cm
- Za pomocą szklanki wykrawaj kółka, ciasto przykryj ściereczką na 40 minut, aby wyrosło.
- Zagotuj wodę w garnku, wrzuć pyzy i gotuj przez 15 minut.
- Cebulkę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
- Gotowe pyzy podaj od razu z boczkiem i cebulką.