Kto z nas nie lubi domowych pyz ziemniaczanych z farszem z kiszonej kapusty? Pychaaaa!
składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- żółtko
- pół łyżeczki soli
- 350 g kiszonej kapusty
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- łyżeczka ziaren pieprzu
- duża cebula lub 2 małe
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
przyrządzanie:
Jak przygotować farsz?
- Kiszoną kapustę odsączamy z wody oraz soku, drobno kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (250 ml). Dorzucamy szczyptę soli, łyżeczkę ziarenek pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę na małym ogniu przez godzinę.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Chwilę szklimy i dodajemy kapustę z grzybami. Całość smażymy kilka minut, przyprawiając w tym czasie solą i pieprzem do smaku. Następnie studzimy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















