Quesadilla w wersji wege! Z awokado. Skosztujecie?
składniki:
- mąka pszenna – 100 g
- proszek do pieczenia – 2 szczypty
- sól
- przyprawa curry – 2-3 łyżeczki
- jajka – 2 szt.
- mleko – 125 ml
- awokado – 1 szt. (ok. 250 g)
- limonka – 1 szt.
- masło – 2 łyżki
- śmietana 18% – 80 g
- szynka – 40 g
- ser ementaler – 60 g
przyrządzanie:
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i curry. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i 125 ml wody. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając, a następnie miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15 minut do spęcznienia.
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na awokado ścieramy skórkę z wyszorowanej limonki i skrapiamy sokiem. Przykrywamy i odstawiamy na bok.
Roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy duże naleśniki (o średnicy ok. 24 cm) z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Naleśnik smarujemy śmietaną, okładamy plasterkami awokado, szynką pokrojoną w kostkę i startym serem. Przykrywamy drugim naleśnikiem, a następnie smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem. Następnie przekładamy na talerz, kroimy w ćwiartki.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem