Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i masy jajecznej oraz ulubionych dodatków. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine, czyli placek z boczkiem i serem.
składniki:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 150 g masła, zimnego
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
- 250 g chudego boczku wędzonego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 100 g sera Gruyère
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz jajko. Rozetrzeć palcami masło z jajkiem, następnie stopniowo dodawać do nich mąkę cały czas rozcierając w palcach składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Podczas rozwałkowywania często przesuwać i przewracać ciasto, wówczas nie będzie się kleiło i przywierało do stolnicy i wałka. Ciasto przenieść do formy i wylepić dno oraz boki. Wstawić do lodówki na 20 minut.
- Spód tarty podziurkować widelcem, dno i boki okryć folią aluminiową, na dno wysypać suchą fasolę. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć folię i obciążenie i piec dalej przez około 10 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto, piekarnika nie wyłączać. W czasie gdy piecze się spód możemy przygotować nadzienie.
- Boczek pokroić w kosteczkę, wyłożyć na patelnię i na umiarkowanym ogniu smażyć przez około 10 minut aż się lekko zrumieni i wytopi, pod koniec dodać syrop klonowy. Ser zetrzeć na tarce.
- W misce zmiksować jajka z żółtkami, następnie dodać śmietankę, mascarpone i mleko, doprawić solą, gałką muszkatołową, znów zmiksować na jednolitą masę.
- Boczek i karczochy ułożyć na cieście, zalać masą jajeczną, posypać tartym serem i ostrożnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.