Oto kolejny przepis na nieskomplikowane, ale zaskakujące danie. Wykonanie jego nie jest czasochłonne i skomplikowane, a potrafi zaspokoić gusta tych nawet najbardziej wybrednych.
składniki:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 25 g startego sera żółtego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki suszonego oregano
- 250 g wędzonego boczku
- 4-5 duże cebule
- duży pęczek pietruszki
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 mały jogurt naturalny
- sól i pieprz
przyrządzanie:
-
Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, suszony zioła i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
- Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Doprawiamy szczyptą soli, świeżym pieprzem oraz mielonym chili.
- Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut.
- W średniej misce ubijamy jajka ze śmietaną, jogurtem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnia. Na dnie ciasta układamy smażony boczek z cebulą i zalewamy naszą masą jajeczną. Na wierzch układamy pomidorki.
-
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy