Quiche to rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem zalanym masą śmietanowo-jajeczną. Najczęściej kojarzona jest z kuchnią francuską. Chcesz posmakować tego rarytasu? Spróbuj nasz przepis z pomidorami, łososiem i białą mozzarellą!
składniki:
- ciasto francuskie: 200 g
- jajka: 5 szt.
- śmietana 30%: 100 ml
- pomidor
- łosoś wędzony
- mozzarella:
- masło: 5 g
- mąka: 5 g
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
- Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy.
- Formę do tarty smarujemy masłem od środka i wykładamy ją ciastem francuskim.
- Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę i pomidory.
- Zalewamy mieszanką jajek i śmietany.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 25 minut.