Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Quiche z papryką i kozim serem

Uwielbiacie tarty i quiche? My także. To prosty, szybki i niesamowity sposób na przekąskę, obiad czy kolację. Dziś wersja wege, z papryką i kozim serem.

składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 - 5 jajek
  • sól i pieprz
  • 170 g sera koziego
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 100 g śmietany
  • 2 - 3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej lub wędzonej papryki

przyrządzanie:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę, włożyć do lodówki na godzinę.
  • Upiec paprykę: rozgrzać mocno grill w piekarniku lub (230 stopni), włożyć całe papryki (ułożyć bezpośrednio na kratce) i piec przez 10 minut aż skórka zacznie czarnieć, przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut, wyjąć z piekarnika i od razu włożyć w woreczek foliowy. Po 10 minutach otworzyć, wyjąć papryki i obrać ze skórki. Papryki można upiec wcześniej. Miąższ pokroić w kostkę zachowując sok z papryki.
  • Formę na tartę o średnicy 26 cm posmarować grubo masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Rozwałkowane ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na 10 minut, na czas nagrzania piekarnika.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę lub ryż (około 1 szklanki), ewentualnie inne obciążenie, np. połówki jabłek, rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
  • W misce roztrzepać jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojoną paprykę wraz z sokiem, pokrojony w kostkę ser kozi/feta/camembert, pokrojoną w kostkę mozzarellę, śmietanę oraz lubczyk/bazylię/natkę. Wszystko wymieszać. Jeśli chcemy możemy masę doprawić papryką (słodką, wędzoną i/lub ostrą), u mnie tylko po wierzchu.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na podpieczony spód wyłożyć masę jajeczną, starając się w miarę równomiernie rozłożyć dodatki, posypać sproszkowaną papryką, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem